Amniocenteza

Amniocenteza je procedura kojom se uzima uzorak plodove vode (amniotske tečnosti) iz materice u dijagnostičke (analiza plodove vode) ili u svrhu lečenja. Amniocenteza se najčešće radi između 16. i 20. nedelje trudnoće. Plodova voda je tečnost koja okružuje i štiti plod tokom trudnoće. Procedura traje 30-45 minuta.
Amniocenteza

Indikacije / zašto se radi?

  • U cilju genetskog testiranja (testiranje postojanja određenih naslednih bolesti, kao što je Daunov sindrom).
  • U cilju ispitivanja zrelosti pluća ploda.
  • U cilju otkrivanja infekcije ploda ili drugih bolesti ploda (procena ozbiljnosti anemije kod beba koje imaju Rh senzibilizaciju).
  • U terapijske svrhe (npr. uklanjanje viška plodove vode).

Lekar Vam može predložiti ovu proceduru ukoliko:

  • su rezultati prenatalnih testiranja suspektni na postojanje naslednih bolesti (pozitivan dabl i tripl test).
  • je u prethodnoj trudnoći plod imao genetski (hromozomski) poremećaj ili defekt neuralne cevi.
  • imate više od 35 godina.
  • Vi ili partner u porodici imate neke nasledne bolesti (Daunov sindrom, Patau, Edvardsov…).
  • nalaz na ultrazvuku ukazuje na promenu zbog koje je potrebno dalje ispitivanje.

Kako se izvodi?

Na početku postupka lekar koristi ultrazvuk u cilju određivanja tačne pozicije ploda u materici (lekar koristi sondu-mali plastični uređaj koji uz pomoć ultrazvučnih talasa pokazuje plod i njegovu poziciju). Procedura se obavlja u ležećem položaju. Obično se ova procedura izvodi bez anestezije. Lekar će očistiti Vaš trbuh dezinfekcionim sredstvom. Uz pomoć ultrazvuka sprovešće tanku šuplju iglu kroz trbušni zid do materice. Kada igla udje u matericu lekar će povući malu količinu plodove vode (amniotske tečnosti) u špric i nakon toga će izvući iglu iz trbuha. Količina plodove vode koja se može uzeti zavisi od starosti trudnoće. U toku ovog postupka možete osetiti blagu nelagodnost.

Potencijalni rizici

Veoma retko može doći do sledećih komplikacija: curenja plodove vode, pobačaja, povrede ploda iglom, Rh senzibilizacije ili infekcije.

Priprema

Ukoliko se amniocenteza obavlja pre 20-te nedelje trudnoće potrebno je da bešika bude puna, (potrebno je da sat i po vremena pre pregleda popijete 3-4 čaše vode u roku od pola sata i da nakon toga ne mokrite). Ukoliko se amniocenteza obavlja posle 20-te nedelje trudnoće potrebno je da Vam bešika bude prazna. Najbolje je da na proceduru dođete u pratnji partnera, člana porodice ili prijatelja kako bi Vam pružili emotivnu podršku i olakšali povratak kući.

Nakon postupka

Lekar ć́e neko vreme ultrazvukom nastaviti da prati stanje ploda. Možete osećati blagu nelagodu ili imati grčeve. U međuvremenu se uzorak plodove vode šalje u laboratoriju gde će biti analiziran. Ukoliko se koristi DNK metoda (QF-PCR metoda) rezultati se čekaju 24 sata, a ukoliko se uzorak analizira klasičnom metodom rezultati se čekaju i do 3 nedelje. Obratite se svom lekaru ako primetite/imate: oticanje tečnosti iz vagine ili vaginalno krvarenje, jake materične grčeve koji traju nekoliko sati, groznicu, crvenilo i upalu (na mestu ulaska igle), pojačanu aktivnost ploda ili nedostatak pokreta ploda. Nakon procedure potrebno je da mirujete. Preporučuje se da dan ili dva nakon postupka izbegavate naporan rad, treninge ili polni odnos.